Hur man öppnar ett företagskonto i Storbritannien

Ett företagskonto är ett enkelt sätt att hantera din företagsekonomi, utgifter och fordringar på HMRC. Ju lättare desto bättre när det gäller att betala skatter och det är därför Storbritannien har en rad erbjudanden på marknaden för företag som vill öppna ett företagskonto i Storbritannien.

Om du har ett aktiebolag som handlar i Storbritannien är du enligt lagen skyldig att ha ett brittiskt bankkonto. Enskilda handlare å andra sidan, kan fortfarande dra nytta av att öppna ett företagskonto i Storbritannien, även om de inte måste. Låt oss dyka djupare i hur man öppnar ett brittiskt företagskonto.

Vad är ett företagskonto och vad är fördelarna med att ha ett företagskonto?

Ett företagskonto är helt enkelt ett separat konto för ditt företags utgifter och inkomster samt enklare redovisning. Enligt en studie från Intuit Quickbooks använder tre fjärdedelar av den brittiska egenföretagande arbetskraften ett företagskonto för sin ekonomi. Varför gör de det?

Det enkla svaret är att affärsbankerna tillhandahåller ett enkelt och tryggt sätt att skilja företagets och din personliga ekonomi. Företagare sparar tid på att slippa sortera igenom alla företagskostnader och de tycker att det är mer effektivt att ha ett företagskonto för att sköta sin ekonomi.

Detta innebär att du kan förenkla dina bokföringsprocesser och se till att du betalar rätt skatt varje månad eftersom du alltid betalar ut kostnader från ditt företagskonto.

Genom att ha ett företagskonto kan du få åtkomst till fördelar som din bank kanske inte tillåter för ett personkonto. Saker som till exempel affärslån. Du kan också komma åt andra funktioner, till exempel en personlig affärsbankchef som arbetar med dig för att stödja din affärsutveckling. Tillgång till företagskontot online kan också ge ytterligare verktyg som hjälper dig att hantera din affärsekonomi som ett personligt konto inte skulle erbjuda.

Hur man väljer företagskonto

När du vill öppna ett företagskonto bör du överväga ett antal faktorer.

Fasta avgifter

Vilka månatliga eller kvartalsvisa avgifter debiterar banken för att öppna ett konto.

Transaktionsavgifter

Vissa bankkonton kommer att ta betalt för uttag, checkar eller direktdebiteringar.

Internetbank

De flesta banker ger tillgång till en internetbank men vissa gör det inte så det är värt att kontrollera leverantören först. Det är också värt att kontrollera funktionerna hos banken och hur vad de gör för att hjälpa dig att hantera ekonomi.

Ränta

Högre ränta är alltid bra.

Introduktionserbjudanden

Många banker har tilltalande introduktionserbjudanden. En kortfristig belöning kanske inte alltid staplas upp mot långsiktiga mål som ränta, men det är ändå värt att titta på eftersom det kan vara skillnaden mellan två mycket liknande erbjudanden.

Typ av bank

Information som hur många fysiska kontor som finns och hur nära de är kan vara användbar information för att underlätta valet av bank.

Endast mobilbank

Banker som endast är mobila sägs vara lite riskabla men de erbjuder också ett alternativ för personer som letar efter billigare lösningar. Ofta har affärsbanker en mycket trevligare mobilbankupplevelse än traditionella banker och de sägs vara mycket bättre på att hjälpa dig att hantera din ekonomi. Några exempel inkluderar; Monzo, Tide och Staling.

Fördelarna inkluderar:

  1. omedelbara aviseringar på din telefon,
  2. integration med online-redovisningsprogramvara,
  3. förmåga att frysa bankkortet om det tappas bort eller blir stulet,
  4. lägre avgifter.

Det sägs att dessa banker är bättre för nystartade företag men om du föredrar interaktion ansikte mot ansikte så är de förmodligen inte för dig!

Vad behöver jag för att öppna ett företagskonto i Storbritannien?

För att öppna ett företagskonto krävs viss dokumentation som bankerna använder för att göra kontroller för bekämpning av penningtvätt som KYC.

Dessa obligatoriska dokument är ofta:

  1. Bevis på identitet – ett pass eller körkort.
  2. Bevis på adress i Storbritannien – till exempel ett kontoutdrag eller en räkning.
  3. Företagsinformation – registrerad adress, kontaktuppgifter, företagsregistrering (endast för aktiebolag eller partnerskap). Du kan också bli ombedd att visa vissa finansiella rapporter.
  4. Om relevant, uppgifter om alla styrelseledamöter eller partners, inklusive namn, födelsedatum, adress och nationella försäkringsnummer.

Här kan du se en fullständig lista över vad som kommer att efterfrågas när du öppnar ett företagskonto i Storbritannien.

Det kan ta 1-16 veckor att öppna ett företagskonto, men processen kan påskyndas om du redan är en kontoinnehavare hos banken du ansöker hos, om du redan har ett företag eller om du har väljer en bank med snabbare processer.

Det är viktigt att notera att en enskild handlare kan använda ett personkonto för att göra affärer, men om du har ett registrerat företag bör du ha ett separat bankkonto. Om en bank inser att många affärstransaktioner sker på ett personkonto kan de be dig öppna ett företagskonto eller hota att stänga ditt konto.

Vad gäller om jag inte är bosatt i Storbritannien

Det är inte alltid nödvändigt att vara bosatt i Storbritannien när man öppnar ett företagskonto i Storbritannien. Banker som Lloyds, Barclays och HSBC kommer att bli bättre på att hantera invånare utanför Storbritannien. Annars är det rekommenderat att få brittiskt hemvist innan man öppnar ett bankkonto eller har en företagsledare som är bosatt i Storbritannien.

Om du redan har en bra relation med din affärsbank hemma, kan de också hjälpa dig att öppna ett konto i Storbritannien. Du kan bli ombedd att visa ditt ID-kort och dokument för att bevisa din adress.

Om du fortfarande är osäker kan det vara ett lämpligare alternativ att öppna ett internationellt företagskonto men dessa har ofta höga depositioner så det passar kanske inte alla.

Vilket alternativ du än väljer måste du vara fysiskt närvarande i Storbritannien för att träffa en representant på en bank. Om du gör allt online från ett land utomlands kommer du att ha begränsade alternativ och en mycket svår process.

Om du vill ha en fullständig jämförelse av affärsbankalternativ, har vi skrivit en fullständig recension på denna sida.