Legal Entity Identifier för kryptovalutor

Då kryptovalutor och blockchain fortsätter att få mer press och mer marknadsutgifter finns det frågor att besvara om identitetsverifiering. Kan LEI vara svaret på några av dessa frågor?

När vi tänker på kyptovalutor antar vi i allmänhet att de flesta transaktioner är anonyma men de flesta är faktiskt något mindre anonyma än tidigare tänkt. Bitcoin själv är bättre betecknat som pseudonym. Beskrivs väl i en rapport från 2016 som heter “Virtual Currencies and Beyond, Initial Considerations”:

“Medan krypto-transaktioner registreras offentligt, är användare bara kända som deras krypto-adresser”, som inte kan spåras tillbaka till användarnas identitet i den verkliga världen. Som sådant är krypto-transaktioner mer transparenta än kontanter men mer anonym än andra former av online-betalningar. ”

Blockchain-valutor som är helt anonyma verkar ha ökat i popularitet på den mörka webben och den kriminella marknaden. Kryptovalutor som Monero och Zcash, till exempel. Det är denna förmåga att anonymisera krypto-transaktioner som har banat vägen för penningtvätt, finansiering av terrorism och andra skumma transaktioner.

Ett sådant exempel är fallet med Ali Shukri som dömdes till 11 års fängelse 2015 efter att han gav instruktioner om hur man använder Bitcoin för att dölja tillhandahållandet av medel till Daesh.

Anonymitet i krypto-transaktioner är också en fråga när det gäller skatteflykt. Att samla in beskattningsbar inkomst via kryptovalutor är en sådan aktivitet. Skattemyndigheterna har inget sådant sätt att upptäcka eller sanktionera dessa transaktioner. Gör detta kryptovalutor till ett nytt “skatteparadis”?

Europaparlamentet har i en rapport med titeln “Cryptocururrency and Blockchain” uttalat:

“Den viktigaste frågan som måste tas upp för att tillräckligt fånga kryptovalutor och krypto-spelare, särskilt användare, i lagstiftningen är att avslöja anonymiteten, som varierar från fullständig anonymitet till pseudo-anonymitet, som omger dem.”


LEI i Blockchain-transaktioner

Identitet som ett allmänt koncept har tre lager: organisationer, människor och saker. Alla tre måste identifieras i online-transaktioner för att skapa en verkligt säker miljö. Blockchain är inte den perfekta platsen för identitetsinformation eftersom den är decentraliserad och tillgänglig i ett stort nätverk. Detta skapar en säkerhetsrisk när du lägger till information om användare och deras identitetsattribut, till exempel adresser och finansiell information.

LEI kan hjälpa till med organisationsidentitetslagret och eftersom en LEI-kod bara är en 20-siffrig kod innehåller de inga personuppgifter. När det gäller digitala transaktioner och blockchain, kan LEI-koder förse dig med identifiering av affärsenheter eftersom banksektorn kan skapa processer för att kontrollera transaktioner i LEI-databasen.

Om det finansiella institutet eller enheterna upprätthåller en databas över transaktioner, är det möjligt att en LEI-kod kan leda till enhetens identifiering och personidentifiering i transaktioner. Det skulle betyda att den tid det tar att spåra en transaktion också minskas kraftigt.


Trovärdighet i krypto-systemet

Kryptovalutor är förmodligen en av de mest anonyma betalningsmetoderna idag, men är det inte så anonymt som människor tenderar att tro. Kryptovalutors värde beror mer på decentraliseringen. Satoshi Nakamotos berömda whitepaper handlade om peer-to-peer-nätverk. Han antog att om vi lägger en transaktion på ett distribuerat nätverk av många “kamrater”, så skulle det bli mycket svårt för en hackare att ändra eller ändra den informationen eftersom de skulle behöva ändra den på varje kamrat.

Det faktum att kryptovalutor har missbrukats under sina tidiga dagar behöver inte vara avskräckande. Kryptovalutor har fortfarande en roll i att skydda användar- och affärsdata från ekonomiska brott men kan inte rädda dig på egen hand.

Kryptovalutor kan få ett större erkännande om vi verifierar viss information om oss själva och organisationer som gör transaktioner i nätverket. En LEI-kod kan utgöra en del av lösningen till den utmaningen. Det betyder inte att vi lämnar bort våra uppgifter eller friheter. Istället kommer identitetsdata att ge mer trovärdighet/insyn till krypto-systemet och varje transaktion bakom det. Oavsett om nätverket är centraliserat eller inte, kan identiteter fortfarande bevara nätverkets oberoende och trovärdighet eftersom det kommer att göra livet för cyberbrottslingarna svårare.

När allt kommer omkring är det alltid poängen med alla onlinenätverk – ju bättre du håller det borta från bovarna, desto bättre fungerar det för de människor som det är till för.

Om du vill veta mer om LEI-nummer och hur de fungerar besöker du den här sidan.